perjantai 20. kesäkuuta 2014

Pala taivasta eli raparperimarenkitorttu!

Pohja:
2 1/2 dl
vehnäjauhoja
3 rkl
sokeria
1 tl
vanilliinisokeria
1 tl
leivinjauhetta
100 g
leivontamargariinia
1
kananmunan keltuainen
Raparperikiisseli:
8 dl (n. 400 g)
raparperia pieninä paloina
3/4 dl
sokeria
1 1/2 dl
vettä
2 rkl
maissitärkkelystä (Maizena)
3
keltuaista
1 rkl
margariinia
Marenki:
4
kananmunan valkuaista
1 dl
sokeria




  • 1. Sekoita pohjaa varten kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon pehmeä rasva. Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
  • 2. Kuumenna kattilassa raparperipalat, sokeri ja 1/2 dl vettä. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Nosta sivuun ja jäähdytä kädenlämpöiseksi.
  • 3. Sekoita jäähtyneen raparperiseoksen joukkoon loppuun veteen (1 dl) sekoitettu maissitärkkelys sekä keltuaiset. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Sekoita lopuksi kiisseliin rasva.
  • 4. Levitä jäähtynyt kiisseli esipaistetun torttupohjan päälle.
  • 5. Vaahdota valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa erässä. Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun vaahto on kiiltävää ja sileää. Marenki pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntää ylösalaisin. Levitä vaahto tasaisesti kiisselin päälle.
  • 6. Paista torttua vielä 8-10 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Jäähdytä marenkitorttu ja tarjoa kahvipöydässä tai jälkiruoaksi samana päivänä.
Ohje on Pirkan nettisivulta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti