sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Raparperipiirakka uudella tavalla

Muutamia ohjeita viime vuodelta on jäänyt kirjoittelematta tänne, joten ajattelin nyt pikkuhiljaa alkaa niitäkin julkaisemaan. Tämä on yksi sellainen ja itse tykästyin tähän reseptiin samantien ja aion jatkossakin tehdä! Kivaa vaihtelua perinteisille raparperipiirakoille. 

Muropohja:

3 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g voita
1 kananmuna

Raparperi-suklaakreemi:

3 liivatelehteä
100 g raparperia
1 limen mehu
1 dl kylmää vettä
2, 5 dl vispikermaa
0,5-1 tl punaista geeliväriä
75 g valkosuklaata rouhittuna

Raparperikiille:

3 liivatelehteä
100 g raparperia
1 limen mehu
1,25 dl tomusokeria
2 dl kylmää vettä
Hieman punaista geeliäriä

Muropohjan valmistus:

1. Sekoita keskenään vehnäjauhot, tomusokeri, vaniljasokeri ja voi. 
2. Lisää joukkoon kananmuna.
3. Pyöritä taikinasta pallo ja laita se esimerkiksi kelmun tai pussin sisälle. Anna levätä jääkaapissa noin 15-20 minuuttia. 
4. Kauli taikina noin 3 mm paksuiseksi levyksi kahden leivinpaperin välissä.
5. Nosta kaulittu taikinalevy voidellun piirakkavuoan päälle ja leikkaa tarvittaessa ylimääräiset osat pois ( 24cm ).
6. Kaada pohjan päälle kuivattuja herneitä, jotta taikina ei nouse kypsyessä.( Itse laitoin herneiden ja pohjan väliin varmuudenvuoksi vielä leivinpaperin ).
7. Paista pohjaa 200 asteessa noin 18-20 minuuttia, kunnes pohja on kullanruskea.
8. Anna jäähtyä.

Raparperi-suklaakreemin valmistus:

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen. 
2. Huuhtele ja pilko raparperit.
3. Kypsennä kattilassa raparperi, limen mehu ja vesi. Anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet.
4. Soseuta pehmenneet raparperit sauvasekoitimella. 
5. Lisää joukkoon kerma ja punaista geeliväriä niin, että saat kermasta juuri vaaleanpunaisen väristä.
6. Kuumenna seos juuri kiehumispisteen alle ja liuota joukkoon pehmenneet liivatelehdet. Sekoita tasaiseksi.
7. Kaada rouhitun valkosuklaan päälle kuuma raparperi-kermaseos ja sekoita kunnes suklaa on sulanut.
8. Anna seoksen jäähtyä hieman ja kaada se sitten muropohjan päälle.
9. Laita piirakka pakastimeen noin 15-20 minuutiksi.

Raparperikiilteen valmistus:

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen. 
2. Huuhtele raparperi ja pilko ohuiksi viipaleiksi.
3. Kuumenna kattilassa raparperi, limen mehu, tomusokeri ja vesi. 
4. Anna seoksen kiehua, kunnes raparperi on pehmennyt.
5. Kaada seos siivilän läpi toiseen kulhoon ja lisää joukkoon hieman punaista geeliväriä, mikäli raparperit ovat vihreitä.
6. Lisää pehmenneet liivatelehdet kuumaan raparperimehuun ja sekoita tasaiseksi. 
7. Anna seoksen jäähtyä noin 35 asteeseen, jonka jälkeen kaada kiille jäähtyneen raparperi-suklaakreemin päälle. 
8. Laita vielä pakastimeen noin 10-15 minuutiksi, jonka jälkeen piirakka on valmis syötäväksi!

Itse koristelin piirakkani vielä valkosuklaarouheella sekä kuivattujen vadelmien palasilla.

Alkuperäiseen ohjeeseen pääset, kun painat tästä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti