keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Gluteeniton vadelmatäytekakku

Minulla oli 17-vuotis syntymäpäivä muutama viikko sitten ja päätin sen kunniaksi leipoa kakun. Tämä ohje ja varsinkin kakkupohja olivat ihan uusia minulle, mutta maku oli todella hyvä!

Alkuperäisessä ohjeessa kakkupohja oli tehty 18 cm kokoiseen vuokaan, itse kuitenkin käytin 20 cm vuokaa. Pohjasta tuli tällöin sen verran matala, että päätin tehdä toisen samanlaisen kakkupohjan siihen päälle. Tämän takia siis kakkuni on 8 kananmunan kakku. Tein myös voikreemiä 1,5 kertaisena, jotta se riittäisi hyvin kakun päälle.

Kakkupohja:

50 g voita
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl kaurajauhoja
1 dl riisijauhoja
1 tl psylliumia
1/2 tl leivinjauhetta

Huom! Kaura- ja riisijauhoista on erikseen "normaalien" lisäksi gluteenittomat versiot. Käytin itse niitä, koska tarvitsin täysin gluteenittoman kakun :)

Vadelmamousse:

2 dl vispikermaa
3 liivatetta ja hieman vettä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2-1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl vadelmasosetta (itse muussasin sauvasekottimella jäisiä vadelmia soseeksi)

Voikreemi:

200 g voita
4 dl tomusokeria
3 rkl maustamatonta tuorejuustoa
Pinkkiä pastaväriä


Valmistus:

Kakkupohja:

Sulata voi ja anna jäähtyä.
Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää joukkoon jäähtynyt voi koko ajan vatkaten.
Sekoita keskenään jauhot, psyllium ja leivinjauhe ja lisää muutamassa erässä siivilän läpi ja lastalla käännellen muun taikinan joukkoon.
Kaada taikina voideltuun vuokaan (18 cm-20 cm), jonka pohja on vuorattu leivinpaperilla.
Paista 175 asteessa noin 35-45 minuuttia.
Paiston jälkeen, anna jäähtyä.

Vadelmamousse:

Kakkupohjan jäähdyttyä, ala valmistamaan vadelmamoussea.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi.
Vatkaa toisessa kulhossa sokerit ja maustamaton tuorejuusto notkeaksi.
Lisää tuorejuusto-sokeriseoksen joukkoon vadelmasose.
Liuota puristetut liivatelehdet tilkkaan kuumaa vettä ja anna jäähtyä hetki.
Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon, koko ajan sekoittaen.
Lopuksi lisää joukkoon kermavaahto.

Kakun kokoaminen:

Leikkaa kakku 3-4 kerrokseen.
Kokoa kakku kelmulla vuorattuun vuokaan, jossa paistoit kakkupohjankin.
Kostuta jokaisen kerroksen väli esimerkiksi maito-vaniljasokeriseoksella.
Täytä tämän jälkeen jokainen väli vadelmamoussella, tämä mielellään heti vadelmamoussen valmistuttua.
Laita kootun kakun päälle vielä kelmua ja laita jääkaappiin mielellään yön yli tai ainakin muutamaksi tunniksi jähmettymään ja maustumaan.

Kakun jähmetettyä, kaada se haluamallesi tarjoilualustalle ja aloita kreemin valmitsus.

Voikreemi:

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokerit keskenään vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää tuorejuustoa lusikallinen kerrallaan ja jatka vatkaamista.
Värjää voikreemi halutessasi jollain pastavärillä.
Levitä voikreemiä kakun päälle kauttaaltaan.

Huom! Valmis voikreemi on vaaleaa ja kuohkeaa eikä se maistu voita. Siispä muista vatkata voikreemiäsi tarpeeksi (noin 10 minuuttia), jotta saisit parhaan mahdollisen lopputuloksen!

Koristelu:

Jos haluat koristeidesi pysyvän kiinni kakussasi, koristele kakkusi kreemin laiton jälkeen äläkä laita sitä vielä jääkaappiin. Jääkaapissa voikreemi kovettuu ja tällöin koristeet eivät pysy kakun päällä niin hyvin.

Itse koristelin kakun murskatuilla gluteenittomilla täytekekseillä, tuoreilla mansikanpalasilla ja kuivatuilla mansikanpalasilla :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti